“Ya Saya Bersalin Secara Caesarean Selepas 3 Kali lnduce”- Tasha Manshahar Reda

0
434

Penyanyi Tasha Manshahar akui perlu menjalani pembed@han ketika melahirkan cahaya mata sulungnya pada 21 Jun lalu.

Menurut Tasha, doktor dan pihak h0spital sudah mencuba untuk memberinya vbat Induce supaya dia dapat bersalin secara normal namun bukaannya tidak menunjukkan apa-apa perubahan.

Bagaimanapun, dia reda dan bersyukur putera sulungnya selamat dilahirkan ke dunia seberat 3.5 kilogram.

“Jadi untuk menjawab persoalan yang ramai sangat orang tanya, ya saya bersalin secara czer selepas 3x induce

“Pukul 3 petang, Jumaat, 21/6, saya ditolak masuk OT. Sempat minta maaf dulu dengan semua yang ada. Keluarga pun ada dekat luar bagi support dan doa semoga semua berjalan lancar

“ Macam biasa lah, mula dengan prosedur blus dulu. Tak lama lepas tu, bergema tangisan pertama baby mommy yang lantang dan garau itu

“Mengalir airmata mommy sambil senyum masa tu. Weight sebenar baby 3.5kg tapi rupanya ukur lilit kepala baby special sikit berbanding baby lain (doktor kata, setahun ada sorg atau dua baby je yang berdiameter kepala 37, sebab generally adalah 33. Org tua-tua kata insya-Allah anak bijak. Mommy aminkan je. Tolonglah aminkan juga 🙈).

“Selain tu, kedudukan baby pun senget sikit dari laluan. Jadi czer adalah jalan terbaik untuk saya dan baby. Saya doa nak bersalin dengan selamat, jadi inilah cara Allah makbulkan doa saya

“Allah saja tahu betapa sakltnya lepas habis blus tu. Selesai operation, badan menggigil tak boleh control. Pergerakan sangat terbatas. Kena pakai tiub untuk buang air sebab tak boleh bangun. Orang kena suapkan makan minum. Batuk bersin ketawa semua sakit sangat. First few days, semua benda orang kena buatkan. Rasa serba salah sangat.

“ Masa first time bangun dari katil, hampir pengsan dalam toilet. Tapi, alhamdulillah Im recovering. Yang penting both mommy and baby selamat & sihat. Pada saya, bersalin czer ke normal ke, dua-dua adalah bukti peng0rbanan ibu yang tiada tandingan. Congratulations to all mothers out there! We made it!,” tulisnya

Tasha berkongsi pengalaman melahirkan anaknya di akaun Instagram miliknya

Menerusi perkongsian itu dia turut memuat naik suasana ketika berada di dalam bilik pembedahan.

Kata Tasha lagi, suaminya, Raqib Majid ada bersama-sama ketika proses tersebut.

“Doktor benarkan suami masuk bermula dari doktor nak start cut, sampai baby keluar. Lepastu suami keluar dari OT sama-sama dgn baby untuk azankan. Masa kena jahit lapisan demi lapisan tu, suami tak dibenarkan ada.

“Ya! Saya kena bius separuh badan je. So sepanjang proses saya sedar, saya tengok dekat lampu bulat atas tu. Masa doktor dan nurses semua terpaksa ramai2 tolak-tolak perut saya sbb kepala baby stuck pun saya tengok, menghayati moment tu sambil jantung berdebar-debar nervous

“Alhamdulillah untuk pengalaman ni. Very meaningful and priceless,” katanya lagi.

Rata-rata mendapat inspirasi baru dari pengalaman Tasha melahirkan anaknya serta mengucapkan tahniah.

Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada 8 September lalu di sebuah majlis nikah ringkas di Masjid Jamek Kajang.

 

Sambungan. _ Jd, untuk menjawab persoalan yg ramai sgt orang tanya, ya saya bersalin secara czer selepas 3x induce 🙃 _ Pukul 3 petang, Jumaat, 21/6, saya ditolak masuk OT. Sempat minta maaf dulu dgn semua yg ada. Keluarga pun ada dekat luar bagi support dan doa semoga semua berjalan lancar ♥️ Macam biasa lah, mula dgn prosedur bius dulu. Tak lama lepas tu, bergema tangisan pertama baby mommy yg lantang dan garau itu 😂 Mengalir airmata mommy sambil senyum masa tu. Weight sebenar baby 3.5kg tapi rupanya ukur lilit kepala baby special sikit berbanding baby lain (doktor kata, setahun ada sorg atau dua baby je yg berdiameter kepala 37, sebab generally adalah 33. Org tua2 kata inshaAllah anak bijak. Mommy aminkan je. Tolonglah aminkan juga 🙈). Selain tu, kedudukan baby pun senget sikit dari laluan. Jadi czer adalah jalan terbaik utk saya dan baby. Saya doa nak bersalin dgn selamat, jadi inilah cara Allah makbulkan doa saya ☺️ _ Allah saja tahu betapa sakitnya lepas habis bius tu. Selesai operation, badan menggigil tak boleh control. Pergerakan sangat terbatas. Kena pakai tiub untuk buang air sebab tak boleh bangun. Org kena suapkan makan minum. Batuk bersin ketawa semua sakit sgt. First few days, semua benda org kena buatkan. Rasa serba salah sgt 😔 Masa first time bangun dari katil, hampir pengsan dalam toilet. Tapi, alhamdulillah Im recovering. Yang penting both mommy and baby selamat & sihat. Pada saya, bersalin czer ke normal ke, dua-dua adalah bukti pengorbanan ibu yang tiada tandingan. Congratulations to all mothers out there! We made it! 💪🏼 _ 📸 by @raqibmajid . Doktor benarkan suami masuk bermula dari doktor nak start cut, sampai baby keluar. Lepastu suami keluar dari OT sama-sama dgn baby untuk azankan. Masa kena jahit lapisan demi lapisan tu, suami tak dibenarkan ada. Ya! Saya kena bius separuh badan je. So sepanjang proses saya sedar, saya tengok dekat lampu bulat atas tu. Masa doktor dan nurses semua terpaksa ramai2 tolak-tolak perut saya sbb kepala baby stuck pun saya tengok, menghayati moment tu sambil jantung berdebar-debar nervous 😂 _ Alhamdulillah untuk pengalaman ni. Very meaningful and priceless. 👶🏻♥️ #raqshajrjourney

A post shared by @ tashamanshahar on

Sambungan post semalam. _ Friday (21/6) Hari ketiga warded. Subuh tu bidan datang check bukaan lagi, tapi tak sampai 1.5cm pun. Saya dah mula resah, sebab dah dua hari warded. Mummy, ayah, suami dah berkampung sama-sama dekat hospital. Ubat itu ubat ini dah masuk. Penat. Hampir give up. Give up menunggu sebenarnya 😅 Saya tinggal induce terakhir untuk menentukan cara apa saya bersalin. Tp apa salahnya cuba sampai induce ketiga kan. Mana tahu kalini menjadi. Atleast kalau tak berjaya pun, Ive done my part the very best. Saya puas hati sebab dah cuba sampai habis. So masuklah induce ketiga pagi tu jugak. Saya doa byk2 Allah bg keadaan bersalin yang terbaik dan selamat untuk saya dan baby. Itu je, tak kisah la apa cara pun. Tapi saya teruskan ikhtiar exercise utk stimulate bukaan. Unfortunately, contraction masih tak regular. Saya masih boleh gelak-gelak, boleh jalan-jalan dalam hospital, makan masih selera, masih boleh lelap. _ Doktor dtg check bukaan pukul 2.15. “Kita czer ya?”, kata doktor. Sebab bukaan masih kurang daripada 1.5cm. Takde progress. Saya dah bersedia untuk terima kenyataan time tu, dalam masa yang sama excited nak jumpa baby. _ “Harini ke doktor? Pukul berapa?” “Ya harini. 2.45 boleh?” Setengah jam je lagi! Tiba-tiba nervous. “Saya tunggu suami saya balik solat Jumaat dulu boleh ke, doktor?” “Okay, pukul 3 lah ya, sebab doktor pun nak solat dulu ni. See you later. Takpe dont worry inshaAllah yang penting you both selamat.” Sambil doktor usap-usap kaki saya. Pujuk mungkin. _ Kurang 10minit, @raqibmajid sampai. _ “Pukul 3 tau.” “Ha, okay… Jap. Apa yang pukul 3?” “Czer. Takde progress bukaan.” “Oh. Jap. Okay..okay..saya solat sunat jap..” Raqib nampak cuak tapi cuba bertenang. Sebab kami mmg dah bincang sebarang kemungkinan yg akan berlaku… _ Ada sambungan lagi. Kejap. #raqshajrjourney

A post shared by @ tashamanshahar on

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Instagram Tasha via Gempak

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Viwanita

Like Page Kami Juga Di Facebook @Viwanita Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here